Τα παραθυράκια των Χριστουγέννων

Τα παραθυράκια των Χριστουγέννων

Για την ιστορία του ημερολογίου της Έλευσης (Adventskalender) που παλιότερα λεγόταν ημερολόγιο των Χριστουγέννων (Weihnachtskalender) δεν γνωρίζουμε πολλά.

Πρόκειται για μια συνήθεια των Γερμανών να χαρίζουν ένα τέτοιο ημερολόγιο στα παιδιά, τα οποία ανοίγουν με χαρά και προσμονή από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τις 24, την Παραμονή, από μια "πορτούλα" (Türchen) όπως την ονομάζουν και βρίσκουν μέσα εκεί μια μικρή εικόνα σχετική με τις γιορτές. Ένα αγγελούδι, ένα στολίδι του δέντρου κλπ. Το έθιμο πρέπει να ξεκίνησε γύρω στα 1840 και στις μέρες μας έχει εξελιχθεί και πάλι σε καταναλωτική συνήθεια αφού αντί για εικονίτσες, βρίσκεις σοκολατάκια ή πλαστικά δώρα και ούτω καθ'εξής όταν τα ανοίγεις. Υπάρχουν φυσικά ακόμα και τα παραδοσιακά ημερολόγια.
Σαν παιδί που μεγάλωσε στα Κάτω Πατήσια δεν είχα ιδέα γι'αυτό το έθιμο, μέχρι που κάποια μέρα κάπου τα ανακάλυψε η μητέρα μου σε κεντρικό χαρτοπωλείο των Αθηνών και μας τα έφερε στο σπίτι. Εκείνη τα ονόμαζε "παραθυράκια" κι άρχισε να μας τα χαρίζει κάθε Χριστούγεννα.
Μου αρέσει να τα χαρίζω κι εγώ σε γνωστούς και φίλους, μικρούς και μεγάλους.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη


Εκτύπωση   Email