Στρογγυλό, το σχολείο-θρύλος του Αγίου Δημητρίου

Στρογγυλό, το σχολείο-θρύλος του Αγίου Δημητρίου

Στο μακρινό 1969, ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος οραματίζεται και υλοποιεί ένα σχολείο ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της ηλεκτρονικής, μοντέρνας, εκπαιδευτικής νεωτερικότητας.

Το Στρογγυλό είναι το σχολείο του μέλλοντος. Δεν εστιάζει στο παρόν, στην τυπική εμφάνιση ενός σχολικού κτηρίου που είναι κοινότυπο στα μάτια μας.

Μέσα στο αρχιτεκτονικό Σύμπαν του πρωτοπόρου Τάκη Ζενέτου, ο κόσμος είναι ένας κύκλος. Μη διστάζοντας να διαφοροποιηθεί από την κυρίαρχη τεχνική σχολικών κτηρίων και να αναδείξει το διαφορετικό μέσα σε έναν έντονα αστικό χώρο, κατόρθωσε να δημιουργήσει το ίσως πιο ιδιαίτερο σχολείο της Ελλάδας.

Ο ξεχωριστός αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος (1926-1977) δε συλλογίστηκε μόνο τις εκπαιδευτικές ανάγκες εκείνης της εποχής. Διέβλεψε πως ο ερχομός της τεχνολογίας θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ένα περιβάλλον μάθησης, επιδίωξε να υλοποιήσει ένα σχολείο με μία ανακαινισμένη εκπαιδευτική και αρχιτεκτονική φιλοσοφία που δεν εγκλωβίζεται στοσυνηθισμένο σε έναν κόσμο που πάντοτε το Αύριο έρχεται πιο εξελιγμένο.

Ο Ζενέτος αντιλήφθηκε πως τα περισσότερα σχολείο έχουν στενό αρχιτεκτονικό πλαίσιο σκέψης, εγκλωβίζουν τον μαθητή στο σήμερα και δεν ανοίγουν την πόρτα τους στο πιο εξελιγμένο μέλλον.

Όταν το 1969 ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων του δίνει το δικαίωμα να ξεκινήσει την υλοποίηση του σχεδίου του, ο ίδιος δε δημιουργεί απλώς ένα σχολείο,  αλλά ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα, ένα κτήριο-στρατηγείο που μέσα από κυκλικούς διαδρόμους που οδηγούν σε αίθουσες άλλων δραστηριοτήτων, θα αναδείκνυε το μεγαλείο της άμιλλας, της συνύπαρξης, της συνεργασίας.

Από το 1969 μέχρι το έτος 1972, ο Ζενέτος θα εργαστεί για ένα κτήριο που ακόμα και μετά από τόσες δεκαετίες δημιουργίας, θα αναβαθμίζει ποιοτικά τον δήμο Αγίου Δημητρίου στην Αττική. Δημιουργώντας έναν μύθο που τοποθετεί το "Στρογγυλό" σε ένα από τα πιο μοναδικά σχολικά κτήρια όλης της Ελλάδας.

Στρογγυλό, το σχολείο-θρύλος του Αγίου Δημητρίου

Ο αρχιτέκτονας σκέφτηκε μακριά, επιθυμώντας να μην περιοριστεί στην πρακτική ευκολία εκείνης της εποχής, διαβλέποντας πως οι κοινωνικές εξελίξεις θα παρασύρουν και θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική εμπειρία.

Αν οι περισσότεροι σήμερα θεωρούν πως οι υπολογιστές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο Ζενέτος πενήντα χρόνια πριν το προέβλεψε αυτό. Και όχι μόνο, αλλά δημιούργησε το πρώτο σχολικό κτήριο που δεν περιμένει να έρθει η αλλαγή για να προσαρμοστεί. Έχει αλλάξει και την περιμένει, πριν καν η νεωτερικότητα το πλησιάσει.

Ένα σχολείο από το μέλλον, ένα κτήριο θρυλικά αντισυμβατικό όπου έρχεται από το μέλλον σε μία εποχή άγουρη. Ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να προκαλεί το θαυμασμό, κυρίως διότι δεν είδαμε ξανά σχολικά κτήρια να τολμάνε να διαφοροποιηθούν αρχιτεκτονικά από το παραδοσιακό σχολείο που έχουμε στο μυαλό μας.

Έργο ενός αρχιτέκτονα που έχει αφήσει εποχή και για τα άλλα έργα του όπως το Θέατρο Λυκαβηττού, το εργοστάσιο του Φιξ στη Λεωφόρο Συγγρού, την πολυκατοικία της οδού Ηρώδου Αττικού.

Το "Στρογγυλό" βρίσκεται στην οδό Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου, ανακαινίσθηκε το 2007  και σήμερα στεγάζει το δημόσιο ΙΕΚ, το πρώτο Γυμνάσιο και το Πρώτο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου. 

Σχολείο μύθος του Αγίου Δημητρίου, κτήριο μπροστά ακόμα και για την σημερινή εποχή, με ευρυχωρία κινήσεων και πολλές αίθουσες που καλύπτουν κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα και αθλοπαιδιές.

Είναι πάνω από όλα, η απόδειξη πως στην Ιστορία μένουν πάντοτε εκείνοι οι λίγοι, εκείνοι που τολμούν να διαφοροποιηθούν από τους πολλούς. Να μη φοβηθούν να διαφέρουν, αλλά να το επιθυμούν κιόλας.

  Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σ.Σ Αρχική πηγή φωτογραφίας από εδώ


Εκτύπωση   Email