Γιαγιά Ντακ, η πιο γλυκιά γιαγιά!

Γιαγιά Ντακ, η πιο γλυκιά γιαγιά!

Τη Γιαγιά Ντακ την αγαπώ, τη θεωρώ μία αγαπημένη ηρωίδα της Disney. Καταπληκτική μαγείρισσα, ακούραστη και δυναμική, μία προσωπικότητα που αντιστέκεται σθεναρά στην εξέλιξη των εποχών. Είναι μία δυνατή απάντηση απέναντι στον ηλικιακό ρατσισμό, καθώς ακόμα και ως καρτούν παραμένει αειθαλής και απαραίτητη! 

Η Γιαγιά Ντακ μου είναι συμπαθής, επειδή θυμίζει αρκετά τη δική μας κλασική, παραδοσιακή Ελληνίδα γιαγιά. Η οποία ετοιμάζει τούρτες και εκλεκτά εδέσματα προκειμένου να περιποιηθεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Ντακ. Ακόμα και αν δεν κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορίες, με τις μικρές της παρεμβάσεις –κυρίως γευστικές – παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αρκετών από αυτές.

Συμβολίζει την αγάπη και τη δύναμη των οικογενειακών δεσμών, καθώς είναι εκείνη που προσκαλεί στη φάρμα της όλους τους συγγενείς για να τους φιλέψει τις λιχουδιές της. Είναι συμπονετική, δείχνει αγάπη ιδιαίτερα στα τρία ανιψάκια του Ντόναλντ, Χιούη, Λιούη και Ντιούη, ενώ προσπαθεί να τα προστατεύσει από την κατσάδα του θείου τους όταν τον εκνευρίζουν. Είναι ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας, βοηθώντας στη σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων.

Είπίσης, την αγαπώ για την απλότητα του τρόπου ζωής της. Διαμένει στην επαρχία κάνοντας αγροτικές εργασίες, έχοντας ως βοηθό τον Πασχάλη Ντακ. Ο τρόπος ζωής της απεικονίζεται και στην ενδυμασία της; τα μαλλιά της είναι δεμένα σε κότσο, φοράει γυαλιά και έχει άσπρα μαλλιά, ενώ φοράει ένα πανωφόρι που θυμίζει παραδοσιακή ενδυμασία του 19ου αιώνα. Καταπληκτική μαγείρισσα, ακούραστη και δυναμική, μία προσωπικότητα που αντιστέκεται σθεναρά στην εξέλιξη των εποχών. Εμπνευσμένη από το κίνημα των πιονιέρων οι οποίοι κυριαρχούσαν στην Αμερικανική ύπαιθρο. 

Η Γιαγιά Ντακ είναι δημιουργία του μεγάλου των κόμικς, Αλ Ταλιαφέρο. Εμπνευσμένη από την πεθερά του ίδιου, η Ελβίρα (όπως είναι το πραγματικό της όνομα), πρωτοεμφανίστηκε δειλά ως πορτραίτο στο σπίτι του Ντόναλντ, ενώ το όνομά της αναφέρεται αρχικά στις 23 Σεπτεμβρίου του 1935. Η πρώτη της εμφάνιση πραγματοποιείται το 1943 στο Grandma Duck Dog του Ταλιαφέρο και του Μπομπ Καρπ. Χρειάστηκε να περιμένει αρκετά για να εμφανιστεί με τη φυσική της μορφή σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον Ιούλιο του 1950 στο μεγάλο λεύκωμα Vacation Parade.

Grandma Duck 2

Το οικογενειακό της δένδρο με τα απίστευτα ονόματα :  Είναι κόρη του Προκόπη Κουτ και της Αγαθής Κόττας, παντρεύτηκε τον Καλαμπόκα Ντακ και απέκτησε τρία παιδιά. Ανάμεσα σε αυτά, ο Μπαρούτης Ντακ ο οποίος είναι πατέρας του Ντόναλντ και η Δάφνη Ντακ η οποία είναι μητέρα του Γκαστόνε Γκάντερ.

Θα έρθει όμως ο καιρός που η γιαγιά Ντακ θα αποκτήσει το δικό της περιοδικό, το Grandma Duck Farm Friends, τον Ιανουάριο του 1957. Το 1964 θα πρωταγωνιστήσει στα βιβλιοπωλεία της Γαλλίας όταν κυκλοφορήσει ο τόμος La Ferme de la Tante Daisy. Εξίσου, πρωταγωνιστεί και στην Ιταλική έκδοση το Manuale di Nonna Papera, ένα εικονογραφημένο βιβλίο του Κάπρι το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1970.

Παραγνωρισμένη, ίσως και υποτιμημένη η μορφή της Γιαγιάς Ντακ, ακόμα και από τους πιο φανατικούς θαυμαστές της Disney. Συμβολίζει τη σοφία της μεγαλύτερης ηλικίας, τη φροντίδα προς τα μικρότερα μέλη, μία φιγούρα στην οποία το κάθε μέλος της οικογένειας θα προστρέξει με αγάπη για λίγη κατανόηση και αποδοχή.

Ναι, αυτή η ανθρωπόμορφη πάπια είναι γιαγιά που όλοι θέλουμε –και αξίζουμε –να έχουμε!

 

Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Οι φωτογραφίες είναι από εδώ και εδώ

 

 

 


Εκτύπωση   Email