Μάτζικα Ντε Σπελ. Η δαιμόνια κακιά μάγισσα της Disney

Μάτζικα Ντε Σπελ. Η δαιμόνια κακιά μάγισσα της Disney

Magica De Spell, ωραία, μοιραία και απίστευτα επικίνδυνη. Στο ντισνεϊκό Σύμπαν δε θα μπορούσε να λείψει μία μάγισσα η οποία θα συνδύαζε παράλληλα την θελκτικότητα στην εμφάνιση με την πανουργία!

Οι μάγισσες, ως προϊόν της λαϊκής φαντασίας, κυριάρχησαν ως μορφές σε παραμύθια, λαϊκές αφηγήσεις, τοπικές ιστορίες. Συμβόλιζαν το άγνωστο, το κακό, το επικίνδυνο, σπανιότερα το αγαθό και την αγνότητα.

Ωστόσο, υπήρχαν παιδικές ταινίες όπου η μάγισσα με ένα κούνημα στο ραβδάκι της επέφερε την ηθική τάξη ή συμμόρφωνε ηθικά τους ήρωες που εμφάνιζαν ηθική χαλαρότητα ή πτώση.

Οι άνθρωποι, με κάποιο τρόπο, έχουμε συνδέσει την ομορφιά με την αγνότητα, με το ωραίο. Ένας άνθρωπος εξωτερικά όμορφος δεν μπορεί εύκολα να χαλαρώσει ηθικά, να πράξει ασχήμια, να εμφανίσει παράτυπη συμπεριφορά.

Ακόμα και αυτό δεν ισχύει, εμφανίζουμε μία μεγαλύτερη επιείκεια σε κάποιον που θα μας γοητεύσει με τα φυσικά τουχαρακτηριστικά και την αρμονία τους.

Ο μεγάλος Καρλ Μπαρκς, όταν δημιούργησε το 1961 τη Μάτζικα Ντε Σπελ, ήταν ξεκάθαρος: «ήταν ελκυστική και χρησιμοποιούσε τη γοητεία της προς όφελός της».

Η Μάτζικα είναι η πρώτη πραγματικά όμορφη θηλυκή ύπαρξη στον κόσμο της Disney, η γοητεία της αναδύεται από τα μαύρα μαλλιά της, τη γοτθική της εμφάνιση, τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Ήταν από τις πρώτες φιγούρες κινουμένων σχεδίων η οποία αποτέλεσε ένα εξαίρετο δείγμα μεσογειακής ομορφιάς και ταμπεραμέντου.

Ας μην ξεχνάμε πως την εποχή δημιουργίας της Μάτζικα, στην Ιταλική κοινωνία μεσουρανούσαν οι καλλονές όπως η Σοφία Λόρεν και η Τζίνα Λολομπρίτζιντα, με αποτέλεσμα η Μάτζικα να αποκτήσει μία εμφάνιση που θα την έκανε αγαπητή στους Ιταλούς αναγνώστες.

Η Μάτζικα είναι μία απομονωμένη μάγισσα η οποία κατοικεί σε μία ξύλινη καλύβα στους πρόποδες του Βεζούβιου. Μοναδική της παρέα το κοράκι της, ο Πόε (σαφής η αναφορά στο ποίημα του Edgar Allan Poe “Το Κοράκι»).

https://www.ideostrovilos.gr/images/blog/eleftheros-xronos/SKAMBARDONI/disney_cartoon_2.jpg

Κυριότερος αντίπαλος της είναι ο πάμπλουτος Σκρουτζ Μακ Ντακ του οποίου την τυχερή δεκάρα προσπαθεί να του την αποσπάσει με κάθε ραδιουργία. Κύριος στόχος της είναι να τη λιώσει στη λάβα του Βεζούβιου και να δημιουργήσει από αυτή ένα φυλαχτό που θα της δώσει τη δυνατότητα να μετατρέπει σε χρυσάφι οτιδήποτε αγγίζει.

 Από όλους τους εχθρούς και αντιπάλους του Σκρουτζ, η Μάτζικα ανήκει στους πιο επικίνδυνους. Η υπερφυσική της δύναμη και η γνώση στο να κατασκευάζει ξόρκια που αποδιοργανώνουν και καθιστούν ευάλωτο τον αντίπαλο, καθιστούν τον ίδιο ένα εύκολο θύμα στις δολοπλοκίες της.

Ίσως όχι και τόσο εύκολο, καθώς ο Σκρουτζ έχει εξοπλιστεί με όλα αυτά που μπορούν να κάνουν ακόμα και μία πανούργα μάγισσα να τραπεί σε φυγή. Από σκόρδα και κρεμμύδια, μέχρι αρώματα με απωθητική οσμή για την ίδια.

 Ο Καρλ Μπαρκς δημιούργησε ένα πλάσμα από τον κόσμο του φανταστικού, ένα πλάσμα που συνδυάζει την ομορφιά της φυσικής εμφάνισης και την δολοπλοκία του χαρακτήρα. Δε δημιούργησε μία μάγισσα με αποκρουστική εμφάνιση και γαμψή μύτη , όπως συνήθιζαν να παρουσιάζονται οι μάγισσες στις ταινίες, αλλά μία παρουσία χυμώδη, γοητευτική και σεξουαλικά ποθητή.

Επηρεασμένος από τους μύθους στους οποίους η γυναίκα μάγισσα συμβολίζει το άγνωστο και το μυστήριο, σε συνδυασμό με τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς της τότε εποχής, δημιούργησε μία ηρωίδα που ακόμα και αν ταξινομείται στους «κακούς» χαρακτήρες, παραμένει αγαπητή από τους αναγνώστες των κόμικς.

Από την πρώτη της εμφάνιση στην ιστορία «Το άγγιγμα του Μίδα» μέχρι σήμερα, καταφέρνει να δημιουργεί στον αναγνώστη το αίσθημα της αγωνίας για το πόσο σοβαρή θα είναι η επόμενη ραδιουργία της.

Μέσα από την αρχικά ποθητή της εμφάνιση, εμφανίζεται η δαιμονική της υπόσταση και όλο αυτό την καθιστά ένα πανούργο θηλυκό, μία εντυπωσιακή θηλυκή παρουσία που κουβαλά το δίπολο καλό -κακό και συνυπάρχει και με τις δύο έννοιες.

Μοιραία καλλονή, επικίνδυνα όμορφη, αδίστακτη και με την υπερφυσική της ικανότητα, η Μάτζικα ανήκει στις πιο ενδιαφέρουσες θηλυκές πρωταγωνίστριες των ιστοριών της Disney. Και δικαίως…

Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη

 

 


Εκτύπωση   Email