Γιορτινή πάβλοβα με πορτοκάλι και κάστανα και όλα όσα θέλετε να μάθετε γι'αυτήν

Πάβλοβα με πορτοκάλι και κάστανα και όλα όσα θέλετε να μάθετε γι'αυτήν

Σας μπήκε κι εσάς η ιδέα να φτιάξετε μια Πάβλοβα ε; Κι έχετε αρχίσει και ψάχνετε το διαδίκτυο για συνταγές, ε;  «Να την κάνω με έτοιμες μαρέγκες ή να τις φτιάξω εγώ; Να βάλω φρούτα του δάσους ή κάτι πιο εποχής και πιο ελληνικό;»  Και όσα ψάχνετε, σας δημιουργούνται και απορίες τύπου «Πάβλοβα;;; Τί όνομα είναι τούτο;» ή «Και από πού κρατάει η σκούφια της Πάβλοβας; Από Ρωσία μεριά; Ή από καμιά χώρα με υψηλη αριστοκρατία όπου οι υπηρέτες χτύπαγαν με τις ώρες τα ασπράδια των αυγών για άριστο απποτέλσμα;»

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΊΤΕ! Εδώ είμαστε εμείς με μια σούπερ συνταγή για πάβλοβα με ελληνικά πορτοκάλια και κάστανα! Ουάου!!!

Αλλά, πριν φτάσουμε στην συνταγή, ας μάθουμε μερικά βασικά για την  πάβλοβα, το  κλασικό επιδόρπιο γεμάτο ιστορία και νοστιμιά,  που πήρε το όνομά της από τη διάσημη χορεύτρια Άννα Πάβλοβα.

Άννα Πάβλοβα και το γλυκό

Η πάβλοβα, αυτό το αέρινο και ελαφρύ επιδόρπιο, πήρε το όνομά της από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα (1881-1931). Η χορεύτρια ήταν γνωστή για την κομψότητα και την ελαφρότητα των κινήσεών της, χαρακτηριστικά που θυμίζουν την υφή και την εμφάνιση του γλυκού.

Λέγεται ότι η πάβλοβα δημιουργήθηκε προς τιμήν της μπαλαρίνας, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά από μία από τις περιοδείες της στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στις αρχές του 20ού αιώνα. Η λεπτή και αέρινη υφή της μαρέγκας, που θυμίζει το πέταγμα ενός κύκνου, συνδέθηκε με την κομψότητα και την χάρη της Πάβλοβα.

Η "μάχη" για την πατρότητα της πάβλοβας

Η προέλευση της πάβλοβας είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Και οι δύο χώρες ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν πρώτες αυτό το γλυκό και το ονόμασαν προς τιμήν της Άννας Πάβλοβα.

  • Η Αυστραλιανή εκδοχή: Υποστηρίζουν ότι η πρώτη συνταγή για πάβλοβα εμφανίστηκε σε ένα αυστραλιανό βιβλίο μαγειρικής τη δεκαετία του 1930.
  • Η Νεοζηλανδική εκδοχή: Από την άλλη, οι Νεοζηλανδοί ισχυρίζονται ότι η πάβλοβα δημιουργήθηκε στη χώρα τους τη δεκαετία του 1920 και υπάρχουν αρχεία που το αποδεικνύουν.

Η "μάχη" για την πατρότητα της πάβλοβας συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα διασκεδαστικό ανέκδοτο στον κόσμο της γαστρονομίας. Ανεξάρτητα από το ποια χώρα την δημιούργησε πρώτη, η πάβλοβα παραμένει ένα αγαπημένο επιδόρπιο σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας την ιστορία, την παράδοση και τη γεύση.

Η πάβλοβα με πορτοκάλι και κάστανα είναι ένας κλασικός συνδυασμός για τις γιορτές, αλλά και για κάθε καλό τραπέζι. Ας φτιάξουμε μαζί αυτή την υπέροχη συνταγή!

Υλικά:

Για τη μαρέγκα:

  • 4 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Για τη γέμιση:

  • 200ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
  • 100 γραμμάρια κάστανα γλασέ, κομμένα σε κομματάκια

Για τη διακόσμηση:

  • Φύλλα δάφνης
  • Αστεράκια από ζάχαρη ή σοκολάτα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 140°C. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  2. Μαρέγκα: Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σταδιακά προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε μια γυαλιστερή μαρέγκα.
  3. Σχηματισμός: Με ένα κουτάλι σχηματίστε ένα δίσκο από τη μαρέγκα στο ταψί. Φτιάξτε μια μικρή εσοχή στη μέση για τη γέμιση.
  4. Ψήσιμο: Ψήστε τη μαρέγκα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει τραγανή εξωτερικά και μαλακή εσωτερικά. Αφήστε την να κρυώσει εντελώς μέσα στον φούρνο με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή.
  5. Γέμιση: Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε απαλά.
  6. Συναρμολόγηση: Αφού κρυώσει η μαρέγκα, γεμίστε την εσοχή με την κρέμα και διακοσμήστε με τα κάστανα, τα φύλλα δάφνης και τα αστεράκια.

Συμβουλές:

  • Για πιο έντονο άρωμα πορτοκαλιού, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λικέρ πορτοκάλι στην κρέμα.
  • Αν θέλετε μια πιο γλυκιά γεύση, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης άχνης.
  • Για μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σακουλάκι-κορνέ  για να σχηματίσετε τη μαρέγκα.
  • Προφανώς, αν δεν είστε και πολύ της κουζίνας μπορείτε να πάρετε έτοιμες μικρές μαρέγκες και να τις τοποθετήσετε συμμετρικά στον δίσκο σας.
  • Μην ξεχάσετε, στο τραπέζι κα καθώς την σερβίρετε στους καλεσμένους σας να πείτε , έτσι και καλά σε αδιάφορο στυλ, «ευτυχώς που δεν έχουμε κανέναν Αυστραλό ή Νεοζηλανδό ανάμεσά μας, χαμός θα γινόταν» Και τότε οι φίλοι θα σας ρωτήσουν «τί λες; Τί εννοείς;’ Κι εσείς θα λάμψετε δείχνοντας ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την πάβλοβα…

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κείμενο: Marlykon


Εκτύπωση   Email