Περί χαρτοπαιξίας δοκίμιον

Περί χαρτοπαιξίας δοκίμιον

Μικρός οδηγός χαρτοπαικτικής συμπεριφοράς.

Τον Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) τον γνωρίζουμε από τα μεστά, χαμηλόφωνα ποιήματά του και, παλαιότερα, οι αναγνώστες της “Καθημερινής” από τις ευθύβολες θεατρικές κριτικές του. Εδώ θα γνωρίσουμε και μια άλλη πτυχή της πολυπράγμονος αλλά σύντομης , δυστυχώς , ζωής του. Την χαρτοπαιξία που προφανώς αγαπούσε τόσο ώστε να της αφιερώσει και ένα κομψό δοκίμιο με τίτλο Κόψε απ’όπου σταχυολογούμε μερικά αποσπάσματα :

“ Οταν πηγαίνετε για παιχνίδι φοράτε κατά προτίμηση σκούρα χρώματα. Αναστέλλουν τον αυθορμητισμό σας και σας θωρακίζουν απέναντι στην ψυχολογική διείσδυση των άλλων. Γενικά, είστε ασφαλέστεροι”

“ Οι άνδρες παίκτες καλά θα κάνουν να αποφεύγουν ως συμπαίκτριες τις γυναίκες, ιδίως δε τις νέες. Η παρεμβολή, έστω και εντελώς επιφανειακή, του ερωτικού στοιχείου, αποβαίνει σχεδόν πάντα υπέρ των γυναικών και κατά του καλού παίκτη”

“ Η μπλόφα πρέπει να απευθύνεται όχι τόσο στο αδύνατο φύλο των συμπαικτών μας όσο στο περιστασιακά ασθενικό θυμικό τους”

“ Το αλκοόλ είναι γενικά κακός σύμβουλος του καλού παίκτη. Σε μικρή ποσότητα μπορεί να σε φέρει σε κατάσταση εύφορίας και “έμπνευσης”, σε μεγαλύτερη προκαλεί υπεραισιοδοξία, υπερτίμηση της δικής μας θέσης στην παρτίδα και υποτίμηση της θέσης των άλλων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις λέσχες και στα καζίνο τα αλκοολούχα προσφέρονται δωρεάν”

“ Μην επιδεικνύετε τις χαρτοπαικτικές σας γνώσεις και ικανότητες χωρίς λόγο. Το πιθανότερο είναι οι άλλοι είτε να μην καταλάβουν είτε να σας φοβηθούν. Το δεύτερο είναι το χειρότερο”

“ Παλιά, μεταξύ των άλλων κυκλοφορούσε και το ακόλουθο ηθικοπλαστικό ρητό περί χαρτοπαιξίας: Αν πρόκειται για διασκέδαση, παραείναι σοβαρή. Αν πάλι πρόκειται για εργασία, είναι λιγότερο σοβαρή απ’όσο πρέπει.

Το πρώτο ισχύει και πρέπει να ισχύει.

΄Οποιος πιστέψει το δεύτερο τρέχει πλησίστιος προς τη καταστροφή”

"  Αποφεύγετε, κατά το δυνατόν, τις χαρτοπαιξίες των εορτών: α) εκεί παίζουν "για το καλό" ενώ
εσείς όχι, β) συχνά σ' αυτές τις συνάξεις μπορεί να χάσετε χρήματα από περιστασιακούς εορταστές (τους λεγόμενους "αλεξιπτωτιστές"), χρήματα τα οποία δεν θα ξαναδείτε ποτέ"

“Αλλωστε όποιος παίζει είναι χαμένος. Κερδισμένος είναι πάντα ο ΄Αλλος”

 

Πρώτη Δημοσίευση : www.peopleandideas.gr 


Εκτύπωση   Email