Αριστοτέχνες του διηγήματος

Αριστοτέχνες του διηγήματος

Η λογοτεχνία θέλει μαεστρία και ιδιαιτέρως το διήγημα που είναι μια από τις πιο απαιτητικές μορφές της λογοτεχνίας.

Στην ανθολογία 50 great short stories, την οποία επιμελήθηκε ο Milton Crane, περιλαμβάνονται διηγήματα που επέλεξε ο ίδιος μαζί με μια ομάδα φιλολόγων καθηγητών Πανεπιστημίου.

50 σπουδαία διηγήματα λοιπόν, και οι περισσότεροι συγγραφείς εδώ είναι Αμερικάνοι. Ανάμεσά τους ο Στάϊνμπεκ, ο Χέμινγουεϊ, ο Ο’Χένρυ και άλλοι που μου ήταν άγνωστοι. Από τους Αμερικάνους αγαπώ ιδιαίτερα τον Χένρι Τζέϊμς και τον Ε.Α.Πόε ενώ από τους μη Αμερικάνους βρήκα εδώ όπως ήταν αναμενόμενο, τον Τσέχωφ, τον Σόμερσετ Μωμ, την Κάθριν Μάνσφηλντ με το περίφημο Garden Party της, αλλά και έναν Ιρλανδό συγγραφέα που δεν γνώριζα, τον Frank O‘ Connor. Το διήγημά του The man of the house (Ο άντρας του σπιτιού) αφηγείται με συγκινητικό τρόπο μια ιστορία, απλή και καθημερινή, η οποία όμως αποκαλύπτει πολλά διαφορετικά επίπεδα στον αναγνώστη.

Ξεχώρισα επίσης τον William Saroyan και το δικό του διήγημα με τίτλο Το καλοκαίρι του πανέμορφου άσπρου αλόγου ενώ βρήκα Το χαμόγελο της Τζοκόντας του Άλντους Χάξλεϊ πολύ καλογραμμένο και ενδιαφέρον παρά την κάπως αναμενόμενη κατάληξή του.

Εδώ θα βρείτε επίσης Βιρτζίνια Γουλφ και Τζόζεφ Κόνραντ, καθώς και Ναθάνιελ Χώθορν και Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον. Με λίγα λόγια όλη η αφρόκρεμα της λογοτεχνίας περιλαμβάνεται σ’αυτό το ομολογουμένως  χορταστικό βιβλίο.

Αν σας αρέσει η λογοτεχνία και διαβάζετε με ευκολία στα αγγλικά, είναι μια καλή ιδέα για το καλοκαίρι ή για όποια άλλη εποχή του χρόνου.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη


Εκτύπωση   Email