Ελάτε να περιπλανηθούμε μαζί σε μερικούς παραδεισένιους κήπους, κάνοντας έναν γύρο του κόσμου μέσα στο πράσινο και στα λουλούδια.
Ανοιχτός για το κοινό όλο τον χρόνο, από τις 9 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, ο κήπος με τα τριαντάφυλλα της Φλωρεντίας, δημιουργήθηκε το 1865 από τον αρχιτέκτονα Giuseppe Poggi κατόπιν παραγγελίας του δήμου. Ο κήπος είναι αμφιθεατρικός και οι επισκέπτες του μπορούν να απολαύσουν μια πολύ ωραία άποψη της Φλωρεντίας από ψηλά. Στα πρότυπα των γαλλικών κήπων, ο κήπος με τα τριαντάφυλλα της Φλωρεντίας, έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρδευτικό σύστημα, ενώ το 1998 απέκτησε κι ένα τμήμα που θυμίζει Ιαπωνία. Πρόκειται για δώρο από το Κυότο, μια πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με την Φλωρεντία.
Η κατασκευή του βασιλικού βοτανικού κήπου της Μελβούρνης ξεκίνησε το 1846 από τον κυβερνήτη της περιοχής Charles La Trobe. Μέσα σε 60 χρόνια η ελώδης περιοχή μετετράπη σε ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο δέντρα και φυτά που εξυπηρετούν επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και αισθητικούς σκοπούς. Ο βασιλικός βοτανικός κήπος της Μελβούρνης είναι γνωστός για το πλούσιο αρχείο των φυτών του αλλά και για τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί. Μπορείτε κι εσείς να περιπλανηθείτε νοερά μέσα από το ενδιαφέρον σάϊτ του κήπου.
Άλλοι διάσημοι βοτανικοί κήποι, επίσης από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, είναι αυτοί της Σιγκαπούρης που χάρη στον τροπικό τους χαρακτήρα βρίσκονται στην λίστα προστατευομένων τοποθεσιών της Ουνέσκο. Την ιδέα για την δημιουργία αυτών των μοναδικών κήπων, είχε το 1822 ο Sir Stamford Raffles, ο ιδρυτής της σύγχρονης Σιγκαπούρης. Οι κήποι περιλαμβάνουν και μια βιβλιοθήκη για μελετητές της βοτανολογίας και της χλωρίδας γενικά.
Τα φυτά των βοτανικών κήπων της Σιγκαπούρης είναι πολλά και διάφορα, από μπαμπού μέχρι μπουκαμβίλιες, οπωροφόρα δέντρα καθώς και βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική.
Αν θέλετε να ταξιδέψετε μέχρι την Σιγκαπούρη μέσω του διαδικτύου πατήστε εδώ
Βασιλείς και ευγενείς άλλων εποχών έφτιαξαν για την διασκέδασή τους μεγάλα πάρκα με αλέες και λίμνες, που σήμερα, τόσους αιώνες μετά, τα χαίρεται όλος ο κόσμος. Αυτοί οι αριστοκράτες δεν ήταν όλοι τύραννοι και κακοί και δεν έπιναν όλοι το αίμα του λαού, όπως θέλουν μερικοί ακόμα σήμερα να πιστεύουν τόσο απλοϊκά. Αρκετοί από τους ευγενείς ήταν καλλιεργημένοι και είχαν μεγαλεπήβολα σχέδια και οράματα, στα οποία περιλαμβανόταν και η ευτυχία των υπηκόων τους. Κάποιοι ήταν ρωμαντικοί, άλλοι έβλεπαν μακριά και έτσι έχουμε σήμερα αρκετούς πνεύμονες πρασίνου μέσα στις ευρωπαϊκές πόλεις. Μ΄αυτόν τον τρόπο εξασφάλισαν στρέμματα ολόκληρα με σπάνια δέντρα και φυτά, με λουλούδια, με γεφύρια και ρυάκια, που δίνουν χαρά και ευεξία σε όσους τα διασχίζουν με τα πόδια ή με το ποδήλατο.
Υπάρχει ένα πάρκο, το Muskauer Park που το μοιράζονται και το διαχειρίζονται χωρίς σύνορα και διατυπώσεις, δύο χώρες, η Γερμανία και η Πολωνία. Το εμπνεύσθηκε ο Πρίγκηψ Pückler που ήταν πολυταξιδεμένος για την εποχή του, αξιόλογος συγγραφέας και είχε ταλέντο στην αρχιτεκτονική κήπων. Στα πρότυπα των αγγλικών κήπων, το πάρκο που έφτιαξε στο Bad Muskau περιλαμβάνει επίσης κι ένα εντυπωσιακό παλάτι που σήμερα είναι μουσείο.
Στην Ολλανδία με τις πολλές τουλίπες, υπάρχουν οι κήποι Keukenhof με 800 ποικιλίες από τουλίπες σε διάφορα χρώματα. Σαν έργο τέχνης της φύσης αλλά και του ανθρώπου, οι κήποι χωρίζονται σε τμήματα με διαφορετικά θέματα, και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον κήπο του Έρωτα, τον κήπο του Επαναστάτη, τον κήπο του Τσαγιού, τον κήπο της Υγείας αλλά και τον κήπο του Χίπστερ για κάτι πιο σύγχρονο…Μεγάλοι και μικροί μπορούν να χαρούν τις ανοιξιάτικες ημέρες και να περιπλανηθούν μέσα σε μια θάλασσα από άνθη.
Πρώτη δημοσίευση: www.peopleandideas.gr
Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη