Μπαρόκ διαστημική εποχή

Μπαρόκ διαστημική εποχή

Οι πλούσιοι και διάσημοι πάνε σήμερα στο διάστημα για τουρισμό και κανείς δεν εντυπωσιάζεται πια πολύ απ'αυτό. Ήδη έχουν περάσει εξήντα χρόνια από τις πρώτες διαστημικές αποστολές και η ανάγκη για επέκταση της ανθρώπινης ζωής σε μακρινούς πλανήτες φαίνεται ότι είναι μεγάλη και πιεστική. Η γη προφανώς δεν μας χωράει όλους πλέον.

Κάποτε, όμως, δεν ήταν έτσι. Το διάστημα έμοιαζε πολύ μακρινό, πολύ απρόσιτο και ελκυστικό.

Το μπαρόκ παλάτι Hubertusburg  Ανατολική Γερμανία (Photo credit @Lito_Seizani)

Κλεισμένος στη σοφίτα του μπαρόκ παλατιού Hubertusburg στην Ανατολική Γερμανία, ένας τρόφιμος της ψυχιατρικής κλινικής που στεγαζόταν εκεί, σχεδίαζε διαστημόπλοια και πυραύλους στην διάρκεια του εγκλεισμού του. 40 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του το 1988, έμεινε μέσα ο Karl Hans Janke και σ'αυτό το διάστημα με κάποιες γνώσεις που είχε αποκτήσει σαν μηχανικός, επιδόθηκε στον σχεδιασμό πρωτότυπων διαστημικών σκαφών. Τα σχέδια συνοδεύονταν και από λεπτομερείς σημειώσεις γραμμένες με το χέρι. Η διάγνωση της ασθένειάς του ήταν χρόνια σχιζοφρένεια.

Σχέδιο του Karl Hans Janke (Photo credit @Lito_Seizani)

Μέσα στο μπαρόκ παλάτι Hubertusburg  Ανατολική Γερμανία (Photo credit @Lito_Seizani)

Αλλά δεν είναι η μοναδική φορά που το διάστημα συνδέεται με τη μπαρόκ εποχή.

Σχέδιο του Karl Hans Janke (Photo credit @Lito_Seizani)

Πρόσφατα o γνωστός οίκος μόδας Moschino παρουσίασε την τελευταία του κολεξιόν εμπνευσμένη από τις εκκεντρικές κομμώσεις και τα ρούχα μπαρόκ με μουσική υπόκρουση κάποιο γνωστό μπαρόκ κομμάτι. Στο τέλος όλης αυτής της αναδρομής στο παρελθόν, ο σχεδιαστής έκανε μια σύντομη εμφάνιση ντυμένος με στολή αστροναύτη!

Ένας άλλος, ακόμα πιο διάσημος οίκος μόδας, o Gucci, χρησιμοποίησε ένα κάστρο της Ιταλίας για την δική του επίδειξη μόδας που είχε τίτλο Κοσμογονία. Χάρη στα φωτιστικά εφφέ και την υποβλητική μουσική, το κάστρο έμοιαζε σαν ιπτάμενος δίσκος μέσα στη νύχτα...

Κείμενο & φωτογραφίες: Λητώ Σεϊζάνη

 

 


Εκτύπωση   Email