Ωτορινολαρυγγολογία, ο αγαπημένος μου ιατρικός κλάδος

Ωτορινολαρυγγολογία, ο αγαπημένος μου ιατρικός κλάδος

Αν είχα κλίση στις θετικές επιστήμες και ήμουν καλή στα Μαθηματικά και τη Φυσική, δεν υπήρχε περίπτωση να μη δώσω για Ιατρική στις Πανελλήνιες. Αν γινόμουν ποτέ γιατρός, θα επέλεγα ή τη Γυναικολογία ή την Ωτορινολαρυγγολογία, τους δύο κλάδους που με γοήτευαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Ο Θεός μου έδωσε κλίση στα Θεωρητικά μαθήματα και η αγάπη μου για τη συγγραφή έγινε το εφαλτήριο και ο σταθμός της ζωής μου.

Ωστόσο, η αγάπη μου για την Ιατρική δε σταμάτησε ποτέ. Προσπάθησα με άλλο τρόπο να έρθω σε επαφή με αυτό τον κόσμο, αφού στο επίπεδο των σπουδών δε θα ήταν εφικτό. Μου άρεσε πάντοτε να διαβάζω Ιατρικά βιβλία, να ανακαλύπτω τη μαγεία αυτού του μοναδικού εργοστασίου με τη μοναδική αλληλοσυμπλήρωση των συστημάτων και των οργάνων του, το ανθρώπινο σώμα.

Η γνώση μας για ιατρικά θέματα μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε τις κυριότερες λειτουργίες των βασικών ζωτικών μας οργάνων, να εντρυφούμε στις δραστηριότητες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ευζωίας μας, να εκτιμάμε περισσότερο το ανεκτίμητο αγαθό της υγείας μας.

Αγαπάω, ειδικότερα, να διαβάζω άρθρα και πληροφορίες σχετικές με την Ωτορινολαρυγγολογία, την ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τις παθήσεις των αυτιών, της μύτης και του λαιμού, της βάσης του κρανίου και του κεφαλιού.

Μπορεί να μου αρέσει να διαβάζω για τη Γυναικολογία, την Καρδιολογία, την Οφθαλμολογία και να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ, ακόμα και αν δεν δύναμαι να αποκτήσω την εξειδικευμένη γνώση. Όμως, πάντοτε αγαπούσα να διαβάζω για τον συγκεκριμένο κλάδο της Ιατρικής.

Ωτορινολαρυγγολογία, ο αγαπημένος μου ιατρικός κλάδος

 

Γιατί ξεχωρίζω την Ωτορινολαρυγγολογία από τις άλλες ιατρικές ειδικότητες;

Για να είμαι ειλικρινής, δε γνωρίζω τον αληθινό λόγο. Ίσως με γοητεύει να γνωρίζω πληροφορίες για την ορθή χρήση της φωνής, απόρροια του γεγονότος ότι δημοσιογραφώ και ότι μου αρέσει να μιλάω αρκετά για να αναλύω πολλά και διαφορετικά θέματα. Και επειδή αγαπώ και να τραγουδώ, αρέσκομαι να μαθαίνω τα μυστικά αυτών των πολύτιμων οργάνων που λέγονται φωνητικές χορδές.

Στην Ελλάδα, στους περισσότερους τραγουδιστές παρατηρούμε πως μετά από κάποια ηλικία, δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να τραγουδήσουν καθόλου. Αυτό δεν οφείλεται, όπως ευρέως πιστεύεται στη φθορά που δημιουργεί το πέρασμα της ηλικίας, αλλά στην λανθασμένη χρήση της φωνής. Όπως και στο γεγονός, πως οι περισσότεροι τραγουδιστές ζούνε μία ζωή στη νύχτα, με ποτό, τσιγάρο και καταχρήσεις, γεγονότα που φανερώνουν την καταστροφική τους επίδραση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν υπήρχε ουσιαστική μουσική παιδεία στην Ελλάδα, θα μπορούσαν οι περισσότεροι τραγουδιστές να είχαν τη φωνή του Tom Jones στα 80 του.

O φάρυγγας, ο λάρυγγας και η τραχεία είναι όργανα του αναπνευστικού συστήματος, πριν καταλήξουμε στο βρογχικό δέντρο και στο κεντρικό όργανο της αναπνοής που είναι ο αριστερός και δεξιός πνεύμονας. Και η αναπνοή είναι ίσως με το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών, η δραστηριότητα που επαναλαμβάνουμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στη ζωή μας.

Τα αυτιά μαζί με τα μάτια μας, είναι τα δύο κυριότερα αισθητήρια όργανα. Η όραση και η ακοή μας χαρίζουν την μοναδική γνώση κάθε σημαντικού βιώματος. Βλέπουμε με τα μάτια μας ό,τι αγαπάμε περισσότερο και κάθε τι που υπάρχει γύρω μας. Ακούμε με τα αυτιά μας τα ομορφότερα λόγια και το δώρο της μουσικής, ισορροπούμε και αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Χωρίς τα δύο αυτά αισθητήρια όργανα δε θα μπορούσαμε να γευτούμε τις πραγματικές, ουσιαστικές χαρές της ζωής στον απόλυτο βαθμό. 

Ωτορινολαρυγγολογία, ο αγαπημένος μου ιατρικός κλάδος

Το αυτί είναι ένα πραγματικά, αξιοθαύμαστο όργανο. Μαθαίνοντας αναλυτικότερα τα μυστικά του, αποφασίζεις να του ζητήσεις συγγνώμη για όσες φορές το «πλήγωσες» χωρίς να γνωρίζεις. Είτε επειδή χρησιμοποιούσες μπατονέτες, είτε επειδή άκουγες δυνατά μουσική με τα ακουστικά, τραυματίζοντάς τα. Και εγώ τα αυτιά μου τα προσέχω, διότι θέλω να ακούσω το ‘’σε αγαπώ’’ σου όταν το πεις, όσο πιο δυνατά και καθαρά γίνεται.

Διαβάζοντας Ιατρική, αντιλαμβάνεσαι πόσο σπουδαίο δώρο είναι το σώμα σου, πόσο πολύτιμο και σοφά δημιουργημένο. Σου γεννάται αυτή η αίσθηση πως πρέπει να το προσέχεις όσο μπορείς, διότι είναι ένα κουκούλι μέσα στο οποίο κρύβεται η ψυχή, το συναίσθημα, οι σκέψεις σου.

Και αυτό, αξίζει την προσοχή και την ουσιαστική γνώση σου.

Κείμενο : Μαρία Σκαμπαρδώνη


Εκτύπωση   Email