Όταν βραδιάζει στους δρόμους και τις πλατείες της Φλωρεντίας

Όταν βραδιάζει στους δρόμους και τις πλατείες της Φλωρεντίας

Χρόνος ανάγνωσης: 8'

Η Αναγεννησιακή Φλωρεντία (Firenze), η μαγευτική πρωτεύουσα της Τοσκάνης στην κεντρική Ιταλία, μεταφέρει ανά τους αιώνες και παραδίδει στο σήμερα την πλούσια ιστορία της, την μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική της και τους μοναδικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς της, από κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Μποτιτσέλι, που δημιούργησαν κυρίως κατά την εποχή των Μεδίκων (15ο αι. μ.Χ.), περίοδο μεγάλης άνθισης της πόλης.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

Η Ιταλική πόλη κυριολεκτικά κατακλύζεται από εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, που διψούν να ζήσουν την αναγεννησιακή της ατμόσφαιρα, να θαυμάσουν τον καλλιτεχνικό της πλούτο και να απολαύσουν την έντονη ζωή και τη γαστρονομία της.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

Καθώς πέφτει ο ήλιος και σβήνει σιγά-σιγά η μέρα στη Φλωρεντία, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Piazzale Michelangelo, μια πλατεία σε λόφο στην περιοχή Οltarno, που προσφέρει φαντασμαγορική πανοραμική θέα της πόλης με ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα! Εδώ δίνεται το σύνθημα της έναρξης της βραδιάς!!!

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

Ένα Μαγιάτικο απόγευμα Κυριακής πριν σουρουπώσει, ανεβήκαμε κι εμείς στην Piazzale Michelangelo. Μαζί με εμάς, πολλοί επισκέπτες έπαιρναν το Aperitivo τους ή βρίσκονταν στους εξώστες και τα σκαλοπάτια της πλατείας, περιμένοντας να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα, με την καλύτερη θέα της πόλης.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την ημέρα, τα σύννεφα εμπόδισαν τον ήλιο να μας χαρίσει το πιο λαμπρό του βασίλεμα… τον παρατηρούσαμε να αχνοφαίνεται ανάμεσα στα σύννεφα την ώρα που έδυε. Παρά ταύτα, το δειλινό είχε μια ήρεμη μαγεία, με την πόλη να απλώνεται μπροστά μας σε όλο της το μεγαλείο!

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

Μετά τη δύση του ηλίου, αρχίσαμε να κατεβαίνουμε σιγά-σιγά το λόφο, κατευθυνόμενοι προς το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, στην απέναντι όχθη του ποταμού Arno που τη διασχίζει. Τα πρώτα φώτα της πόλης, άρχισαν να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους...

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Διασχίζοντας τη γέφυρα Ponte alle Grazie για να περάσουμε απέναντι, αντικρύζουμε το αμφιλεγόμενο μοντέρνο μεταλλικό άγαλμα ενός άνδρα που περπατάει από τη γέφυρα προς τον ποταμό Arno, συμβολίζοντας κατά το δημιουργό του, την ελπίδα και το κουράγιο.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

Περπατώντας δίπλα στις όχθες του ποταμού, περνάμε έξω από το κτίριο της Πινακοθήκης Ufizzi, που αποτελεί το σημαντικότερο μουσείο της Φλωρεντίας και ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά ως o πολιτιστικός χώρος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ιταλία το 2021, προσελκύοντας 1,7 εκατ. επισκέπτες, ξεπερνώντας ακόμα και το Κολοσσαίο (Colosseo) της Ρώμης.  

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

Με τις ρίζες του να ανάγονται στον 16ο αι. μ.Χ. και τη συλλογή των Μεδίκων, το Ufizzi φιλοξενεί σήμερα πολλά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Αναγεννησιακής ζωγραφικής, σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Ραφαήλ, ο Μποτιτσέλι, ο Καραβάτζιο. Εδώ "ξεκουράζεται" το βράδυ και η φημισμένη Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, για να υποδεχθεί τους χιλιάδες θαυμαστές της το επόμενο πρωινό.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Αντικρύζουμε μπροστά μας την εμβληματική γέφυρα Ponte Vecchio,  πλαισιωμένη με το πιο εντυπωσιακό φόντο του δειλινού… ένα ατελείωτο ζωηρό γαλάζιο και μπλε σεντόνι στον ουρανό, που αντικατοπτρίζεται και στο ποτάμι! Με τη σημερινή της μορφή κατασκευάστηκε το 1345 και επάνω της χτίστηκαν σταδιακά καταστήματα, που στο παρελθόν στέγαζαν κρεοπωλεία, ενώ σήμερα ακριβά κοσμηματοπωλεία και μαγαζιά με σουβενίρ. H γέφυρα Ponte Vecchio ήταν η μοναδική στην πόλη που δεν καταστράφηκε από τους Γερμανούς στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατόπιν σχετικής εντολής του Χίτλερ που γοητεύτηκε από την ομορφιά της, σύμφωνα με τους ντόπιους. 

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Στο υψηλότερο σημείο της γέφυρας, περνάει και ο υπερυψωμένος μυστικός διάδρομος Vasari, που από  το 16ο αι.  συνδέει απευθείας το Palazzo Vecchio, στην Piazza della Signoria, όπου βρίσκονταν τα κυβερνητικά γραφεία, μέσω του Ufizzi, με το Palazzo Pitti στο Oltarno (στην απέναντι πλευρά του ποταμού Arno), όπου κατοικούσαν οι κυβερνήτες Μέδικοι. Σήμερα, πέραν του  μεγαλοπρεπούς παλατιού-μουσείου Pitti και των θαυμάσιων γειτονικών κήπων Boboli, η περιοχή Oltarno είναι μια όμορφη μποέμ συνοικία, με έντονη νυχτερινή ζωή. 

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

Η γέφυρα Ponte Vecchio, ειδικά τα βράδυα, είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ρομαντικά στέκια της πόλης. Ορχήστρες του δρόμου γύρω από το άγαλμα του Ιταλού καλλιτέχνη του 16ου αι. Benvenuto Cellini, χρωματίζουν με μελωδίες τον αέρα και πολλοί επισκέπτες διασκεδάζουν στις υπαίθριες αυτές συναυλίες, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τον καφέ, το παγωτό ή την πίτσα τους.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Εδώ γύρω συναντάμε και τις πρώτες τρατορίες, με απόλυτη πρωταγωνίστρια τη διάσημη ανά τον κόσμο  Bistecca alla Fiorentina.  Πρόκειται για μια εκλεκτή μεγάλη μοσχαρίσια μπριζόλα (T-Bone) ειδικής ωρίμανσης και κοπής από συγκεκριμένες ράτσες και ηλικίες μοσχαριών, ψημένη rare στο εσωτερικό, με έντονο καφέ χρώμα στο εξωτερικό της. Αποτελεί την κορωνίδα της γαστρονομίας στη Φλωρεντία, που αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις της κρεατοφαγικής διατροφής.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Στα στενάκια, στις στοές… παντού στη Φλωρεντία, ξεπροβάλλουν μικρά ή και μεγαλύτερα cafe, bar και εστιατόρια, κυρίως με εδέσματα ιταλικής κουζίνας, που τα τιμούν με την παρουσία τους οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Η καλαισθησία στη διακόσμηση των καταστημάτων και τα γευστικά πιάτα και ποιοτικά κρασιά που προσφέρουν, αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της Φλωρεντινής εστίασης.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Περπατώντας στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, που αποτελεί βέβαια Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, πεζοδρομημένο, ξεδιπλώνεται μπροστά μας μια μεγάλη κεντρική πλατεία-υπαίθριο μουσείο, η Piazza della Signoria. Στην πλατεία δεσπόζει το φωταγωγημένο σε γαλάζια απόχρωση, Palazzo Vecchio (Παλαιό Παλάτι), που χρονολογείται από το 1299, διαθέτει πολυτελείς εσωτερικούς χώρους και φιλοξενεί το Δημαρχείο της πόλης.

 Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

Στην είσοδο του Palazzo Vecchio,  βλέπουμε και  το μαρμάρινο άγαλμα του βιβλικού Δαυίδ, πιστό αντίγραφο του αριστουργήματος που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος μεταξύ 1501-1504, με το πρωτότυπο να βρίσκεται σήμερα στην Πινακοθήκη Galleria dell'Accademia της Φλωρεντίας.

Η πλατεία σφύζει από ζωή, με τους επισκέπτες της να περιστοιχίζονται από εξαίσια μεσαιωνικά και ανεγεννησιακά κτίρια, αλλά και μια μεγάλη υπαίθρια έκθεση γλυπτών. Μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας δίπλα στη Loggia dei Lanzi, μια ανοικτή στοά με τρεις καμάρες που φιλοξενεί υπέροχα γλυπτά αρχαίας και αναγεννησιακής τέχνης.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

 

Ένα άλλο εντυπωσιακό έργο που κοσμεί την πλατεία, είναι το Συντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana del Nettuno), ένα σύμπλεγμα  συντριβανιών και γλυπτών του 16ου αι. μ.Χ.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Στη γωνία της πλατείας δε θα μπορούσε να λείπει και μια κλασσική Gelateria...δε νοείται ταξιδιώτης που να μη δοκιμάσει αρκετές από τις γεύσεις του δροσερού και πεντανόστιμου gelato της Φλωρεντίας!

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Στη συνέχεια, περνάμε από μια γειτονική, μικρότερη πλατεία, την Piazza di San Firenze, όπου συναντάμε το κτίριο του παλατιού Bargello του 13ου αι., που στο παρελθόν λειτουργούσε και ως στρατώνας και φυλακή, ενώ σήμερα αποτελεί μουσείο τέχνης-γλυπτοθήκη.  

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Συνεχίζοντας  το νυχτερινό μας περίπατο, βαδίζουμε  στον στολισμένο με παρτέρια φυτών πεζόδρομο της Via dei Calzaiuoli, ανάμεσα σε φωταγωγημένα αναγεννησιακά κτίρια, που πολλά στεγάζουν γνωστά εμπορικά καταστήματα. Κυριακή βράδυ... η πόλη έχει πλέον αποχωριστεί τα μεγάλα πλήθη του Σαββατοκύριακου, χαρίζοντάς μας  την έντονη αίσθηση μιας ατμοσφαιρικής βόλτας σε μια άλλη εποχή…

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Σύντομα φθάνουμε σε μια άλλη διάσημη πλατεία, την αγαπημένη των φωτογραφικών φακών Piazza della Repubblica!  Σηματοδοτεί το επίσημο κέντρο της Φλωρεντίας από τη Ρωμαϊκή ακόμα εποχή, όταν εκεί βρισκόταν και η Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, όπως συμβολίζει η Colonna della Dovizia του 15ου αι. στη μέση της πλατείας. Κατάφερε να διατηρήσει το μεσαιωνικό της χαρακτήρα μέχρι το 18ο αι. όταν άρχισαν να γκρεμίζονται τα παλαιά κτίρια, με τη παρούσα εικόνα της να ανάγεται στον 19ο αι. Το carousel στο κέντρο της, δίνει σήμερα στην πλατεία μια χαρούμενη, παιδιάστικη νότα! 

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Ώρα για να ξεκουραστούμε λίγο στην πλατεία και να απολαύσουμε ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά τοσκανικά γλυκά, την Tarta della Nonna (τάρτα της γιαγιάς). Άλλοι αποδίδουν την προέλευσή της στην πόλη Arezzo και άλλοι στη Φλωρεντία. Η Φλωρεντινή εκδοχή λέει ότι δημιουργήθηκε στα μέσα του 20ου αι. κατόπιν απαίτησης των πελατών ενός εστιατορίου στην πλατεία San Lorenzo, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη πρωτότυπων επιδορπίων. O ιδιοκτήτης και σεφ του την εμπνεύστηκε και τη δημιούργησε και έκτοτε δεν έφυγε ποτέ από το μενού του εστιατορίου του, αλλά και από τα αντίστοιχα πολλών άλλων εστιατορίων και ζαχαροπλαστείων της περιοχής. Όποια και να είναι η αλήθεια, αυτή η τάρτα από ελαφριά ζύμη γεμισμένη με πλούσια, βελούδινη κρέμα custard και πασπαλισμένη με καβουρντισμένα κουκουνάρια και άχνη ζάχαρη, είναι εκπληκτική!!!

Tarta della nonna-Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Μετά από αυτή τη γλυκιά γευστική εμπειρία, ο δρόμος μας βγάζει μπροστά στην Piazza del Duomo, όπου χτυπάει ο θρησκευτικός παλμός της πόλης. Αντικρύζουμε έκθαμβοι το συγκρότημα των  επιβλητικών κτιρίων του Καθεδρικού Ναού, που εκτός από το Ναό περιλαμβάνει  το Βαπτιστήριο (Battistero di San Giovanni) και το Καμπαναριό (Giotto's Campanile).

Ο μεγαλοπρεπής Καθεδρικός  Ναός της Φλωρεντίας (Duomo ή Santa Maria dei Fiori), γοτθικού ρυθμού που κατασκευάστηκε μεταξύ 1296-1436, με εντυπωσιακή μαρμάρινη πρόσοψη του 19ου αι. σε ανοικτές αποχρώσεις, είναι η 4η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, μετά τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης, τον Άγιο Παύλο του Λονδίνου και το Duomo του Μιλάνου. Ο τρούλος του (Cupola del Brunelleschi), με εξωτερική διάμετρο 55 μέτρων, ένα αναγεννησιακό αριστούργημα του 15ου  αι., είναι ο μεγαλύτερος τούβλινος τρούλος στον κόσμο. To εσωτερικό του κοσμούν σπουδαία έργα, όπως η Τελευταία Κρίση των Vasari και Zuccari.

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Τελευταίος σταθμός της βραδινής μας περιπλάνησης, άλλη μια πλατεία δίπλα στην πλατεία Duomo, η Piazza San Lorenzo, όπου βρίσκεται ακόμα μια σημαντική εκκλησία, η Βασιλική του San Lorenzo. Καταλήξαμε σε μια όμορφη trattoria στην άκρη της πλατείας για το δείπνο μας με εδέσματα ιταλικής κουζίνας.  

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, επιλέξαμε να περπατήσουμε σε μερικά από τα μικρά, στενά δρομάκια της πόλης, που καθώς η νύχτα προχωράει γίνονται όλο και πιο ήρεμα… στο διπλανό σοκάκι γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Δάντης της Θείας Κωμωδίας… εδώ γύρω αναμφίβολα γράφθηκαν πολλές μεγαλειώδεις καλλιτεχνικές ιστορίες… δε γίνεται παρά να μας συνεπάρει η μεσαιωνική και αναγεννησιακή αύρα που αναδύεται δυνατή από την άρτια αρχιτεκτονική αιώνων, την περίτεχνη διακόσμηση των κτιρίων και τη σπουδαία ιστορία που φέρουν!

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou 

Μόλις βραδιάσει, το ταξίδι στο χρόνο στο λίκνο της Αναγέννησης, την υπέρλαμπρη και ζωντανή Φλωρεντία, γίνεται ακόμα πιο μεθυστικό…

Firenze - Photo credits@Rouli_Balopoulou

 Κείμενο & Φωτογραφίες: Ρούλη Μπαλοπούλου               

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email