Όσο και να αντιπαθείς τα σαλιγκάρια στο πιάτο σου και να προτιμάς –οριακά- να τα γευτείς στην γαλλική φινετσάτη εκδοχή τους με βουτυράκι και σκόρδο δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείς την Κρήτη και να μην μπεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις μπουμπουριστούς χοχλιούς. Μετά, θα θελήσεις να τους μαγειρέψεις και εσύ!
Εννοείται ότι πλέον δεν χρειάζεται καν να μεταβείς στην Μεγαλόνησο για να τους γευθείς, μιας και ο λαχταριστός και πεντανόστιμος αυτός μεζές φιγουράρει στους καταλόγους πολλών μαγαζιών εστίασης ανά την Ελλάδα.
Χοχλιοί μπουμπουριστοί λοιπόν όπου χοχλιοί όπως τους αποκαλούν στην Κρήτη είναι τα γνωστά μας σαλιγκάρια απλά, για την συγκεκριμένη συνταγή πρέπει να είναι ευμεγέθη, χοντρά δηλαδή. Μπουμπουριστούς τους λένε γιατί τους ρίχνουμε μπρούμυτα στο τηγάνι (μπουμπουρίζω= πέφτω στα μπρούμυτα).
Τους άλλους χοχλιούς-τους λιανούς, τους μαγειρεύουν γιαχνί σκέτους ή με πληγούρι, άλλη πεντανόστιμη συνταγή κι αυτή! Τους πολύ μικρούς-τα χοχλιδάκια, τα βράζουν και τα σερβίρουν σε μικρό πιατάκι, απαραίτητος μεζές της κρητικής ρακής!
Αν έχετε όρεξη και δεν θέλετε να τους αγοράσετε από τη λαϊκή, το μανάβικο ή το σούπερ μάρκετ αλλά αντίθετα να ξεχυθείτε στους αγρούς για να τους μαζέψετε καλοκαιριάτικα, στην Κρήτη και με ντάλα ήλιο καλό θα ήταν
α) να φορέστε καπέλλο β) στα αμπέλια να ανασκαλεύετε το χώμα κάτω από τις κουρμούλες ( τα κλήματα δηλαδή) όπως και στο σκιερό μέρος των αμπελόφυλλων. Αν ψάχνετε στις ελιές, το πιθανότερο να βρείτε στις κουφάλες τους πολλούς μαζεμένους, προσοχή όμως γιατί μπορεί να υπάρχουν εκεί στο βάθος και άλλα έχνη (ζώα) όχι τόσο φιλικά στο χέρι που θα τα αγγίξει!
Μιας και με τη βοήθεια του Διαδικτύου έχουμε ή τείνουμε να γίνουμε όλοι αστέρια στη μαγειρική σας δίνουμε πιο κάτω την συνταγή που διαβάσαμε εδώ. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε την διαδικασία να βάλετε τους χοχλιούς μια-δυο μέρες σε τσουβαλάκι ή σε ένα τρυπητό (σκεπασμένο βέβαια για να μη φύγουνε) μαζί με αλεύρι, έτσι θα βγάλουν τις ακαθαρσίες τους.
«Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε μια λεκάνη με νερό μέχρι να βγουν τα κεφάλια τους έξω από το κέλυφος (όσα δεν βγάλουν τα κεφάλια τους δεν τα χρησιμοποιούμε) και τα πλένουμε καλά αρκετές φορές. Σε βραστό νερό ρίχνουμε τα σαλιγκάρια μαζί με μπόλικο αλάτι. Όταν αρχίζει το νερό να αφρίζει το αλλάζουμε με καθαρό, ρίχνουμε το ξύδι και τους αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουμε τα σαλιγκάρια από τη φωτιά και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αλατίζουμε τα σαλιγκάρια και τα αλευρώνουμε καλά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι μέχρι να κάψει και ρίχνουμε τα σαλιγκάρια με το στόμιο προς τα κάτω για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και είναι έτοιμα».
Αν δεν έχετε κόκκινο κρασί σβήστε τους με ξύδι, γίνονται εξ ίσου νόστιμοι.
Καλή σας όρεξη!
Κείμενο: Μαριάννα Καραβασίλη