Ερωτήματα σε ανάλγητους καιρούς

Ερωτήματα σε ανάλγητους καιρούς

«Ερωτήματα σε ανάλγητους καιρούς», ονομάζεται ένα βιβλίο της Νατάσας Κεσμέτη (Εκδόσεις Παρασκήνιο 2018).

Πρόκειται για μια σειρά λογοτεχνικών κειμένων που έχουν φιλοσοφικό, θρησκευτικό, υπαρξιακό περιεχόμενο.

Με αφορμή την οικονομική κρίση στη χώρα μας, η συγγραφεύς προχωρά πιο βαθειά για να φωτίσει την πραγματική κρίση που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος στην διάρκεια του βίου του, την ηθική κρίση.

Οι καιροί είναι πάντα ανάλγητοι, ακόμα και σ’εποχές παχειών αγελάδων όταν όλα μοιάζουν εύκολα. Δεν ανάγονται τα πάντα στο χρήμα, αλλοίμονο, υπάρχουν κι άλλες όψεις στην ζωή του ανθρώπου.  Ανάλγητοι είναι οι καιροί μας, οπωσδήποτε λόγω των καταιγιστικών αλλαγών που επέρχονται μέσω της τεχνολογίας, της παγκοσμιοποίησης, της προόδου στην επιστήμη. Ο άνθρωπος αδυνατεί να τα συλλάβει όλ’αυτά καθώς και τις επιπτώσεις τους. Όμως ο πυρήνας της ανθρώπινης ψυχής παραμένει ίδιος ανά τους αιώνες και τα ερωτήματα που τον απασχολούν είναι κατά βάσιν τα ίδια. «Ολοταχώς πίσω, λέει σε μια στιγμή ο ήρωας του Μούζιλ, στο «Άνθρωπος χωρίς ιδιότητες»…Υπάρχει κάτι αμάραντο στη γη μας. Αλλά για τόσα εγκλήματα που κάναμε πάνω της θα μας δοθεί χάρη; Τόσο ασύλληπτα μεγάλη είναι η Αγάπη; Ξαναχτίζει τον κόσμο απ’την αρχή, όσες, μα όσες, φορές κι αν τον καταστρέψει η ανθρώπινη μωρία;»

Η Νατάσα Κεσμέτη αναφέρεται σε συγγραφείς που την σημάδεψαν κι από την σοφία τους στοχάζεται κι αντλεί συμπεράσματα.

Ένα παιδί από την Ινδία, που συναντά τυχαία στην Ελλάδα, την κάνει να σκεφτεί πόσοι άγγελοι υπάρχουν επί της γης. «Χαμογέλασε με ένα ωραίο, πλατύ, αισιόδοξο χαμόγελο. Είχε συμμετρικά κατάλευκα δόντια και ζωηρά μαύρα μάτια, ήταν μόλις 26 χρόνων, μέσα στα ολόλαμπρα νιάτα του, μέσα στην απαστράπτουσα φτώχεια του και μέσα στην εξαστράπτουσα αξιοπρέπειά του».

Οι πατέρες της εκκλησίας την φέρνουν πιο κοντά στον Θεό. «Να βλέπει κανείς τον κόσμο «με το βλέμμα του Θεού» μ’εκείνο δηλαδή το ακέραιο βλέμμα που αποκλείει τις αποσπασματικές απόψεις. Αυτό που οι χριστιανοί ασκητές ονόμαζαν «μοναδικό οφθαλμό».

Το βιβλίο δεν είναι παράθεση αποσπασμάτων χωρίς ειρμό, είναι βήμα προς βήμα η πορεία του ανθρώπου που θέλει να δώσει νόημα στην ζωή του, όχι τόσο για ν’αφήσει έργο πίσω του, αλλά μέσω της αναγνώρισης της ύπαρξης του Θεού, να γνωρίσει επιτέλους και την δική του ελευθερία, ίσως και μέσω του πένθους, της απώλειας, του πόνου.

Τα κείμενα αυτά, που θα χρειαστεί να τα διαβάσει κανείς πολλές φορές για να τα κάνει κτήμα του, μοιάζουν να απευθύνονται μόνο σε σοφούς, θεολόγους και λογίους; Κάθε άλλο. Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που έχει απλά, καθημερινά και συγχρόνως θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την ύπαρξή μας και την πίστη στον Θεό ή την έλλειψή της.

Δεν πρόκειται ακριβώς για βιβλίο παρηγοριάς όσο για βιβλίο εξερεύνησης.

Αλλά μόνον για τολμηρούς.

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

https://www.litoseizani.com/

 


Εκτύπωση   Email