«Διάβασε όλους τους Ρώσους και μετά ξαναδιάβασέ τους», του είχε πει ο παππούς του. «Δεν θα σε απογοητεύσουν». (Από το βιβλίο της J.Lahiri "The namesake").
Σε κάποια στιγμή της αναγνωστικής μας πορείας, όσοι αγαπάμε την λογοτεχνία γνωρίζουμε τους κλασσικούς Ρώσους συγγραφείς και η ζωή μας αλλάζει. Εισερχόμαστε στον κόσμο του πνεύματος επιτέλους και βαφτιζόμαστε κατά κάποιον τρόπο στην φιλοσοφία τους και την κοσμοθεωρία τους. Αν ο Ντοστογιέφσκη στέκεται κατά την γνώμη μου λίγο ψηλότερα από τους άλλους, δεν είναι βέβαια ευκαταφρόνητο το έργο και των υπολοίπων. Του Τολστόη, του Γκόγκολ, του Τσέχωφ. Και άλλων πολλών.
Με αφορμή το βιβλίο της Jhumpa Lahiri που μόλις ξεκίνησα, είπα να ρίξω μια ματιά όχι μόνο στην βιογραφία του Γκόγκολ, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή του μυθιστορήματος αυτού, αλλά και σ’εκείνη των άλλων προαναφερθέντων λογοτεχνών.
Οι Ρώσοι κλασσικοί συγγραφείς είχαν άποψη όχι μόνο για την λογοτεχνία αλλά και γενικά για την ζωή, για την πολιτική και για την θρησκεία. Ήταν μορφές που σημάδεψαν την εποχή τους και πρόσφεραν πολλά στο περιβάλλον τους. Το ότι εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς σε όποιον αναζητά κάτι περισσότερο στον μάταιο τούτο κόσμο δεν είναι τυχαίο. Ήταν και ξεχωριστοί άνθρωποι εκτός από τεχνίτες του λόγου.
Ιδιαίτερα η σχέση τους με την θρησκεία παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο Ντοστογιέφσκη, συνομιλητής του Θεού, αιώνια πιστός παρ’όλο που συχνά μοιάζει να επαναστατεί μέσω των ηρώων του, είναι εκείνος που ποτέ δεν χάνει την πίστη του, ακόμα κι όταν λέει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να του συμβεί την στιγμή που αντικρύζει τον νεκρό Χριστό σ’έναν πίνακα του Χολμπάϊν. Ο Γκόγκολ, περίπου δαιμονισμένος, βρίσκει φρικτό τέλος λόγω της λανθασμένης ερμηνείας ή προσκόλλησης προς την θρησκεία. Ο θάνατός του ανατριχιαστικός. Ο Τσέχωφ, ο μεγάλος διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ο ανθρωπιστής γιατρός, καταλήγει άθεος στα τελευταία του χρόνια. Ενώ ο Τολστόη, ο Χριστιανός και ειρηνιστής αναρχικός ενδιαφέρθηκε για όλες τις θρησκείες καθώς και για τις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Με το φιλοσοφικό βιβλίο του Το βασίλειο του Θεού είναι μέσα σου, επηρέασε τόσο πολύ τον Γκάντι, ώστε να τον βάλει στον δρόμο της μη βίαιης αντίστασης. Δυστυχώς το αριστούργημα του Τολστόη «Ανάσταση» έγινε αιτία να αφοριστεί ο συγγραφέας από την εκκλησία της Ρωσίας.
Καθένας έχει το δικαίωμα να χάσει ή να βρει την πίστη του, να συγκρουστεί με την εποχή του, με τις ιδέες ή τις αξίες της. Οι μεγάλοι συγγραφείς δεν αποτελούν εξαίρεση. Η πορεία του καθενός υπήρξε διαφορετική.
Σαν επίλογο στο κείμενο αυτό, επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα λόγια της αρχής:
«Διάβασε όλους τους Ρώσους και μετά ξαναδιάβασέ τους», του είχε πει ο παππούς του. «Δεν θα σε απογοητεύσουν». (Από το βιβλίο της J.Lahiri "The namesake").
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Kingdom_of_God_Is_Within_You