Μίμης Πλέσσας –  Άγνωστα μα βραβευμένα

Μίμης Πλέσσας – Άγνωστα μα βραβευμένα

Πόσο σπουδαίος συνθέτης υπήρξε ο Μίμης Πλέσσας το ξέρουμε όλοι, κι αν δεν το ξέραμε το καταλάβαμε αυτές τις μέρες που η απώλειά του μας στενοχώρησε όλους. Κι ας ήταν εκατό ετών, τί σημασία έχει, τέτοιοι σημαντικοί κι ωραίοι άνθρωποι, είναι οδυνηρό να φεύγουν.

Τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, οι όμορφες μελωδίες του, τα ελαφρά,  τα λαϊκά, τα κινηματογραφικά, τα τζαζ, τα ορχηστρικά, όλα ήταν εκλεκτά. Κι έχουν αγαπηθεί από γενιές και γενιές Ελλήνων (κι όχι μόνο Ελλήνων), τα τραγουδάμε στις παρέες, καθόμαστε να ξαναδούμε το ίδιο μιούζικαλ για χιλιοστή φορά για να απολαύσουμε τα τραγούδια, τα έχουμε ακούσει σε δεκάδες επανεκτελέσεις καλές και κακές. Δεν ξέρω αν άλλου Έλληνα συνθέτη τα τραγούδια έχουν αγαπηθεί από όλους μας τόσο πολύ.

Εμείς εδώ θα σας θυμίσουμε ή θα σας γνωρίσουμε κάποια κομμάτια του, όχι τόσο γνωστά που όμως είχαν βραβευθεί σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Από τα πολλά φεστιβάλ που είχε συμμετάσχει ο Πλέσσας και που δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω πουθενά καταγεγραμμένα. Και θέλω να τονίσω ότι τα φεστιβάλ εκείνης της εποχής ήταν διαγωνισμοί πραγματικών τραγουδιών και όχι παρδαλά σόου. Υπήρχαν μεγάλες ορχήστρες, ενορχηστρωτές και διευθυντές ορχήστρας και ερμηνευτές που προσπαθούσαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ανδεικνύοντας τις αρετές του τραγουδιού τους.

Εδώ λοιπόν, έχουμε φτιάξει και μια ωραία playlist, ειδικά για σας, για να ακούσετε κα να ευχαριστηθείτε όλα μαζί, αυτά τα ωραιότατα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα που διακρίθηκαν και "δόξασαν" την χώρα μας στο εξωτερικό.

Playlist - Μίμης Πλέσσας: Βραβευμένα μα άγνωστα   

Μια συννεφιά σε στίχους Γ. Οικονομίδη σε ερμηνεία της Γιοβάννας.  Ακούστηκε στο Α’ φεστιβάλ ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) αλλά στη συνέχεια βραβεύθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση ως το πιο εμπορικό τραγούδι με πωλήσεις 18.000.000! Εκτός από την ωραία μελωδία και την υπέροχη ερμηνεία της Γιοβάννας, προσέξτε και την συμφωνική ενορχήστρωση του συνθέτη.

Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα (στίχοι Κ.Πρετεντέρη) με τον Αλέκο Πάντα . 1ο Βραβείο στο φεστιβάλ της Βαρκελώνης το 1960. Αλλά ήδη έχουμε αφιερώσει άρθρο σε αυτό το τραγούδι.

Τί κρίμα - (στίχοι Κώστα Κινδύνη) και πάλι από την Γιοβάννα . Α’ βραβείο (διαγωνίσθηκαν 32 χώρες) στο φεστιβάλ του Sopot στην Πολωνία το 1962. Υπέροχο τραγούδι που αργότερα ερμήνευσε και η Τζένη Βάνου.

Θα’ρθείς και θα με βρεις  - (στίχοι Κώστα Κινδύνη) σε ερμηνεία της μοναδικής Τζένης Βάνου. Ο Πλέσσας διηύθυνε την μεγαλύτερη τότε πειραματική ορχήστρα του κόσμου (104 όργανα). Σολίστας ο Γιώργος Ζαμπέτας! Στο Noordzee Festival στο Βέλγιο το 1963. Α’ βραβείο

Αν βουληθώ να σ’αρνηθώ. Σε στίχους παραδοσιακούς μια συγκλονιστική ερμηνεία του Μιχάλη Βιολάρη. Το τραγούδι ακουγόταν στην ταινία Το νησί της Αφροδίτης και βραβεύθηκε στην Κύπρο με το Μεγάλο Βραβείο Σαλαμινίων. Λέγεται δε ότι υπήρξε το αγαπημένο τραγούδι του Μακάριου!

Η πρώτη του Μάη. Σε στίχους της Σοφίας Φίλτισση και ερμηνεία της Κλεοπάτρας. Διαγωνίστηκε σε φεστιβάλ τραγουδιού του Τόκιο και πήρε το Α’ βραβείο το 1985.

Εκτός από αυτά τα τραγούδια ο Μίμης Πλέσσας είχε βραβευθεί και για μιά τζαζ ορχηστρική σύνθεσή του το 1966 στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ στην Ουάσινγκτον. Πήρε το Α' βραβείο (μεταξύ 32.000 συμμετεχόντων) για σύνθεση και ενορχήστρωση.

Και βέβαια, εκτός από αυτές τις βραβεύσεις εκτός Ελλάδος, είχε και πολλές πρωτιές και διακρίσεις στο φεστιβάλ ελαφρού τραγουδού ΕΙΡ, στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης και σε άλλα , αφού όπως είπαμε εκείνη την εποχή συνηθίζονταν πολύ τα φεστιβάλ - διαγωνισμοί τραγουδιού.

Κείμενο: Marlykon

 

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email