Λίθοι μεγάλοι και παράξενοι

Λίθοι μεγάλοι και παράξενοι

Ορισμένα μεγαλιθικά μνημεία σαν το προϊστορικό νεκροταφείο Στόουνχεντζ (Stonehenge) στην Αγγλία προκαλούν τον θαυμασμό μας και εξάπτουν την φαντασία μας. Η ιστορία τα συνδέει με ειδωλολατρικές τελετές ενώ η λογοτεχνία επαυξάνει με βιβλία που διαδραματίζονται εκεί όπως η Τες του Τόμας Χάρντυ. Πρόσφατα ο Άγγλος καθηγητής Timothy Darvill, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μνημείο του Στόουνχεντζ δημιουργήθηκε με βάση ένα ηλιακό έτος 365,25 ημερών.

Στο Καρνάκ της Βρετάνης, στην Γαλλία  υπάρχουν ακόμα τα μενίρ του Οβελίξ και ο θρύλος λέει πως αυτές οι δέκα χιλιάδες πέτρες που στέκονται έτσι σαν στρατιωτάκια, η μια πίσω απ’την άλλη, είναι μια απολιθωμένη ρωμαϊκή λεγεώνα. 

 Carnac, France- Photo by Alex Guillame on Unsplash

Στην λεγόμενη «Σαξονική Ελβετία» κοντά στην Δρέσδη υπάρχουν απίστευτοι βραχώδεις σχηματισμοί που μοιάζουν πολύ με τα δικά μας Μετέωρα μέσα σ’ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο που σου κόβει την ανάσα. Την ανάσα σου κόβει και η απόφασή σου να περάσεις από τον έναν βράχο στον άλλο δια μέσου μιας γέφυρας που τρίζει σε κάθε σου βήμα πάνω απ’το κενό. Όσο για τα Μετέωρα η ονομασία τους παραπέμπει σε μετεωρίτες και δεν είναι ν’απορεί κανείς για ποιό λόγο τα διάλεξαν οι αναχωρητές του 14ου αιώνος προκειμένου να χτίσουν εκεί τα μοναστήρια τους.

Meteora - Photo by Sorin Cicos on unsplash

Στην Τήνο υπάρχει ένα μέρος που λέγεται Βώλαξ (ο βώλαξ, γενική του βώλακος, είναι βώλος χώματος ή σ’αυτή την περίπτωση πέτρας), ένα σεληνιακό τοπίο με πολύ μεγάλους στρογγυλούς βράχους. Στην Ικαρία επίσης, στην κορυφή πάνω απ'τις Ράχες θα δείτε έναν εντυπωσιακό γεωλογικό σχηματισμό από τεράστιες πέτρες που μοιάζουν σαν μετεωρίτες που έπεσαν από τον ουρανό. 

Στην Γαλικία της Ισπανίας τα νεολιθικά ντόλμεν ίσως κρύβουν απίστευτους θησαυρούς.

Τέλος στην Καππαδοκία, με την μεγάλη ελληνική ιστορία, υπάρχουν αυτοί οι παράξενοι τριγωνικοί βράχοι που μοιάζουν με καμινάδες και αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο.

Σημ.Η ιδέα γι’αυτό το σύντομο άρθρο μου ήρθε από ένα ντοκυμανταίρ που είδα για την Βρετάνη. Η παρουσιάστρια θέλησε να πάρει ένα βότσαλο από κάποια παραλία σαν σουβενίρ. Ο κύριος που την ξεναγούσε καταγόταν από την περιοχή και την παρακάλεσε να μην το κάνει, λέγοντάς της ότι αν το κάνουν όλοι, τότε η ακτή θ’αδειάσει από πετραδάκια. Σκέφτηκα πόσες φορές, χωρίς να το σκεφτούμε, έχουμε όλοι μας πάρει «μια ωραία γυαλιστερή πέτρα» από κάποιο νησί και την έχουμε ξεχάσει σε ένα συρτάρι να σκονίζεται. Την επόμενη φορά που θα μας έρθει η επιθυμία, ας το σκεφτούμε καλύτερα...

Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

Πρώτη δημοσίευση: peopleandideas, 2014


Εκτύπωση   Email