Η αξία του να είσαι ηθοποιός

Η αξία του να είσαι ηθοποιός

Θα γίνεις ηθοποιός; Παιδί μου, πώς είναι δυνατόν να θέλεις να μπεις σε έναν τόσο ανήθικο χώρο;

Είναι γνωστή η αντίληψη πως ο χώρος της υποκριτικής είναι ανήθικος και γεμάτος πειρασμούς. Είναι εξίσου γνωστή και η αντίληψη της κοινωνίας πως κάποια επαγγέλματα ανήκουν σε ‘’ανώτερη κοινωνική τάξη’’, όπως του γιατρού, του δικηγόρου. Ίσως να δικαιολογούνται οι αντιλήψεις αυτές όταν συναντώνται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή λόγω πολέμου και Κατοχής να έχασαν το αγαθό της μόρφωσης και όλα τους τα απωθημένα να βγαίνουν στη νεότερη γενιά.

Καταρχάς, η ανηθικότητα υπάρχει σε όλους τους χώρους, δεν είναι απόκτημα ενός επαγγελματικού χώρου και μόνου. Μπορούμε με σιγουριά να θυμηθούμε τις φορές εκείνες που συναντήσαμε στο διάβα μας ανήθικους γιατρούς, ανήθικους δικηγόρους που κάτω από τους επαγγελματικούς τους τίτλους και το κοινωνικό τους στάτους, να έκρυβαν όλη τους τη βρωμιά, όλη του τη διπροσωπία, όλη τους την πνευματική κενότητα.

Το επάγγελμα του ηθοποιού είναι ένα εκ των σημαντικότερων στην ανθρωπότητα και συμβάλλει στην εξύψωση του ανθρώπου και του πολιτισμού. Ας μη νομίζουμε πως οι σειρές της τηλεόρασης και οι εφήμεροι τηλεοπτικοί σταρ που επιθυμούν να κερδίζουν δημοσιότητα περισσότερο με τα προσωπικά τους, αντικατοπτρίζουν την πραγματική τέχνη του ηθοποιού. Μη νομίζεις ότι οι πρωταγωνιστές των χαμηλής ποιότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων, σου δείχνουν τι είναι ο ηθοποιός.

Άνοιξε βιβλία και μάθε για το αρχαίο θέατρο, την Επίδαυρο, ανθρώπους όπως τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Μινωτή, την Κατίνα Παξινού, τον Αιμίλιο Βεάκη, την Μαρίκα Κοτοπούλη. Δες κάποια αρχαία τραγωδία και θα διαπιστώσεις πως δεν υπάρχει σημαντικότερο επάγγελμα για την πολιτιστική εξύψωση ενός ανθρώπου από αυτό. Σε τέτοιους ανθρώπους θα δεις το "ποιώ ήθος" της δουλειάς αυτής, όχι σε αυτούς που θέλει να προβάλλει μόνο το σύστημα. Το να είσαι ηθοποιός είναι τέχνη, είναι προσφορά στο πνεύμα και στον πολιτισμό του ανθρώπου, είναι ένα επάγγελμα που πραγματικά ‘’ποιεί ήθος’’.

Δεν είναι το επάγγελμα, είναι το αν εγώ είμαι ηθικός άνθρωπος και έχω καλλιεργήσει εντός μου αξίες και ιδεώδη. Επιπροσθέτως, πραγματικά, με θυμώνουν οι άνθρωποι που χωρίζουν ανθρώπους σε ανώτερα και κατώτερα επαγγέλματα. Το κάθε επάγγελμα έχει τη δική του προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τη δική του αξία και καταξίωση.

Νομίζω πως σημασία έχει αυτό που κάνεις να το κάνεις με αγάπη και με σωστό τρόπο. Είσαι γιατρός; Να είσαι καλός γιατρός. Είσαι κομμώτρια; Να είσαι καλή κομμώτρια; Είσαι δημοσιογράφος; Να είσαι καλός δημοσιογράφος; Είσαι ηθοποιός; Να είσαι ηθοποιός...

Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φωτογραφία από το Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου


Εκτύπωση   Email