Κρυμμένη τέχνη

Κρυμμένη τέχνη

Όσο περισσότερες είναι οι ενδείξεις ότι το τυπωμένο βιβλίο τείνει προς εξαφάνιση, τόσο πιο πολλούς τρόπους ανακαλύπτουν οι βιβλιόφιλοι για να δείξουν πόσο πολύτιμο και αγαπητό σ’όλο τον κόσμο είναι το «φετίχ» τους.  Συνήθως ανατρέχουν στην ιστορία για να υποστηρίξουν την ανάγκη ύπαρξης αυτών των σπουδαίων αγαθών, που λέγονται χαρτί, μελάνι, πανί και δέρμα.

Tα ex libris δηλ. οι καλλιτεχνικές ετικέτες των κατόχων των βιβλίων, τα μυστικά της μεσαιωνικής βιβλιοδεσίας, οι ιστορικές βιβλιοθήκες, οι συλλέκτες παλιών βιβλίων, ο κόσμος του παραδοσιακού έντυπου βιβλίου είναι πάντα γοητευτικός.

Το Πανεπιστήμιο της Άϊοβα στις Ην.Πολιτείες έχει στην κατοχή του μια τετράτομη σειρά επιστημονικών βιβλίων από το 1837, τα οποία περιέχουν κρυμμένα έργα τέχνης. Πρόκειται για ζωγραφισμένες εικόνες που αποκαλύπτονται μόνο όταν ανοίξει κανείς με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα βιβλία. Η ιδέα αυτή φαίνεται ότι ξεκίνησε τον 17ο αιώνα στην Ιταλία από τον Cesare Vecellio, έναν εξάδελφο του Τισιανού.

Θαυμάστε εδώ τις λεπτομέρειες που απεικονίζονται στο σύνολο των σελίδων ενός κλειστού ή μάλλον μισάνοιχτου βιβλίου. Η τέχνη αυτή με τον καιρό έγινε μόδα, αλλά μια μόδα διακριτική, που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.


Εκτύπωση   Email