Η Μαντλέν του Προυστ-Μια γλυκιά ανάμνηση και μια συνταγή

Η Μαντλέν του Προυστ-Μια γλυκιά ανάμνηση και μια συνταγή

Η «Madeleine de Proust» είναι μια γαλλική έκφραση, σημείο αναφοράς στις ευτυχισμένες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, συνυφασμένη με τις μαντλέν, τα αφράτα βουτήματα που φτιάχνονται εύκολα μεν, αλλά έχουν και τα μικρά μυστικά της επιτυχίας τους!

Στο μυθιστόρημα του «Από την πλευρά του Σουάν», το πρώτο μέρος του πολύτομου «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», ο Marcel Proust (1871-1922) περιγράφει πως τρώγοντας μαντλέν φέρνει στο μυαλό του παιδικές αναμνήσεις. Όταν ήταν παιδί, ο  συγγραφέας πήγε στη θεία του Λεονί, στο Κομπραί, που του προσέφερε μαντλέν βουτηγμένες προηγουμένως  σε αφέψημα φλαμουριάς. Αργότερα, ως ενήλικας, θα του προσφέρει η μητέρα του-παρά τις αντιρρήσεις του-τις μαντλέν βουτηγμένες στο τσάι για να ζεσταθεί. Η γεύση τους ξύπνησε μέσα του μια σειρά από γλυκιές αναμνήσεις.

 

Η Μαντλέν του Προυστ-Μια γλυκιά ανάμνηση και μια συνταγή

Η «Μαντλέν του Προυστ» είναι ένα σημείο αναφοράς που πυροδοτεί την επιστροφή μιας ευχάριστης παιδικής ανάμνησης,  χωρίς να προσπαθούμε να τη θυμηθούμε, και που μπορεί να μας οδηγήσει σε νοσταλγία για αυτές τις χαμένες στιγμές.

Ο Μαρσέλ Προυστ μπορεί να είναι ο δημιουργός του συναισθήματος ήταν όμως μια ταπεινή και άσημη σερβιτόρα που τους χάρισε το όνομα. Η Madeleine Paulmier που το 1755 «έσωσε» την δεξίωση ενός Δούκα από την έλλειψη γλυκού καθώς έδωσε στον σεφ να φτιάξει τη συνταγή της γιαγιάς της. 

Υπάρχει κι άλλη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του : Λένε ότι μια άλλη Madeleine, άνευ επωνύμου αυτή, έφτιαχνε τη λιχουδιά την οποία τοποθετούσε μέσα σε κοχύλια Saint-Jacques και τα προσέφερε στους προσκυνητές που πήγαιναν στο Saint-Jacques de Compostelle, στον βορρά της Ισπανίας. 

Συνταγή για Μαντλέν 

Ο τρόπος παρασκευής τους είναι απλός αλλά υπάρχουν ορισμένα ΠΡΕΠΕΙ :

- Το βούτυρο να είναι αρίστης ποιότητας και να χτυπηθεί πολύ καλά με τη ζάχαρη.

- Η ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Όσο περισσότερο μείνει τόσο πιο φουσκωτές θα βγουν οι μαντλέν.

- Να έχετε την φόρμα με τις σαν αχιβάδα θηκούλες, καλύτερες είναι οι φόρμες από σιλικόνη-ψήνονται ομοιόμορφα και ξεκολλάνε εύκολα. Αν δεν έχετε την φόρμα πλάστε σε μικρές, φουσκωτές μπαλίτσες και ψήστε, απλά το σχήμα αχιβάδας είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

- Προσοχή στο ψήσιμο. 20 λεπτά ψήσιμο σε καλά προθερμασμένο φούρνο ( 200ο Κελσίου) και να μην ανοίξετε την πόρτα του στη διάρκεια του ψησίματος γιατί θα ξεφουσκώσουν, θα «κάτσουν»!

Η Μαντλέν του Προυστ-Μια γλυκιά ανάμνηση και μια συνταγή

Υλικά

230 γραμ. βούτυρο

180 γραμ. ζάχαρη

4 αυγά

280 γραμ. αλεύρι

1 φακελλάκι baking powder

Ξύσμα από λεμόνι

 

Καλή επιτυχία!

Κείμενο: Μαριάννα Καραβασίλη

 

Σ.Σ Φωτογραφίες πήραμε από το https://mag.guydemarle.com και από εδώ

 

 


Εκτύπωση   Email