Χιλιοδοκιμασμένη συνταγή με λίγα αυγά και βούτυρο γάλακτος που όμως δεν αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα για μυρωδάτα και πεντανόστιμα κουλουράκια!
Τότε που δεν υπήρχε διαδίκτυο για να γκουγκλάρεις ό,τι φαγητό ή γλυκό ήθελες να φτιάξεις υπήρχαν τα τετράδια συνταγών όπου οι παλιές νοικοκυρές κατέγραφαν επιμελώς διάφορες συνταγές. Σε ένα τέτοιο τετράδιο η μητέρα μου έγραφε και ξεχώριζε τις συνταγές σε απλά επιτυχημένες, επιτυχημένες μεν αλλά δύσκολες στην εκτέλεση και στα «σιγουράκια». Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονταν τα Κουλουράκια της Μπούλης τα οποία η μητέρα μου έφτιαχνε απαρεγκλίτως κάθε Πάσχα και τα οποία φτιάχνω και εγώ, πολλά χρόνια τώρα.
Όπου Μπούλη η μεγάλη ξαδέλφη μου, που η διαφορά της ηλικίας μας την τοποθετούσε κάπου ανάμεσα στη μητέρα μου και εμένα. Νοικοκυρά και μαγείρισσα από τις λίγες μας είχε δώσει πολλές συνταγές.
Χιλιοδοκιμασμένη λοιπόν η συνταγή για αυτά τα κουλουράκια και κατά κάποιο τρόπο πολύ πιο μπροστά από την εποχή της μιας και το βούτυρο γάλακτος (που είναι και βαρύ) αλλά και τα αυγά είναι όσο πιο λίγα γίνεται χωρίς να αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα που είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!
Κουλουράκια της Μπούλης - Υλικά και εκτέλεση βήμα-βήμα
Συγκεντρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας τα υλικά μας για να μην έχουμε εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Βγάζουμε το μίξερ μας-μικρή παρένθεση-τα τελευταία χρόνια κι αφότου χάλασε το «καλό» μου μίξερ ζυμώνω τα κουλουράκια με το μίξερ χειρός, μια χαρά γίνονται!
- 300gr. βούτυρο (250gr ΒΙΤΑΜ SOFT + 50 gr. βούτυρο γάλακτος). Τα βγάζουμε από το ψυγείο λίγη ώρα πριν για να μαλακώσουν. Χτυπάμε ώστε να αφρατέψουν και ρίχνουμε
- Σχεδόν ένα ποτήρι ζάχαρη, χτυπάμε αρκετά να αφρατέψει το μίγμα και προσθέτουμε
- Μισό ποτήρι πορτοκαλόζουμο, ένα μπουκαλάκι βανίλια και
- Αλεύρι Γενικής Χρήσης (ΑΛΛΑΤΙΝΗ) όσο «σηκώσει» (περίπου ένα πακέτο) και
- Ένα κουταλάκι Baking Powder.
Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά του. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά, να μην κολλάει στα δάχτυλα και να πλάθεται εύκολα. (Αν σας κόβεται κομματάκια προσθέτετε λίγο βούτυρο. Αν κολλάει στα δάχτυλα προσθέτετε λίγο αλεύρι).
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί του φούρνου μας, πλάθουμε τα κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί με λίγο κενό ανάμεσά τους. Εγώ τα πλάθω σαν βαρκούλες.
- Παίρνουμε ένα αυγό με λίγο από το ασπράδι του, το χτυπάμε και με ένα πινέλο αλείβουμε καλά στην επιφάνειά τους τα κουλουράκια.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 20΄λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος ίσως να διαφέρει λίγο ανάλογα με τον φούρνο αλλά και με τα γούστα σας. Άλλοι τα θέλουν πιο μαλακά και άλλοι ροδοκοκκινισμένα όπως εγώ, να μην παραψηθούν όμως γιατί θα πικρίσουν. Επίσης-σοφή συμβουλή- το δεύτερο ταψί ψήνεται σε λιγότερο χρόνο από το πρώτο καθότι ο φούρνος είναι πολύ ζεστός.
Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει περίπου ενάμιση ταψί ΥΠΕΡΟΧΑ, ΜΥΡΩΔΑΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ!
Κείμενο: Μαριάννα Καραβασίλη